håndlavet porcelæn

 

  • My cart
  • DKK|EUR
  • Store Locator
  • Sign in / Register
  • Switch to EUR

Ophavsret

I Marts 2016 markedsførte dagligvarekæden Netto tre produkter, der fremstod som kopier af tilsvarende produkter fra Anne Black. Anne Black reagerede på dette ved at først at kontakte Netto, som benægtede at det var tale om kopier, og herefter ved at anlægge en retssag mod Netto.

Anne Black lagde samtidigt også denne video på facebook(link), som fik mere end 1 million visninger. Videoen var en kommentar til en omfattende kopiering af kollegaer, som Anne Black havde været vidne til, henover en længere årrække. 

Netto solgte første gang, Anne Black kopier, tilbage i 2004, hvor der blev indgået et forlig.

jeg vælger ægte

DET PRINCIPIELLE

I Julen 2018, knap tre år efter sagen startede, tilbød Netto Anne Black 1 million kroner, hvis hun ville indstille retssagen og lave et forlig med Netto. 

Retspraksis i denne type af sager, har historisk givet erstatninger, der er væsentligt mindre. Anne Black valgte, at takke nej til Netto´s tilbud. Hun satsede i stedet på at få en principiel dom, der potentielt ville kunne forbedre retspraksis og dermed skabe bedre vilkår for danske designere og andre kunstneriske udøvere, som er beskyttet af ophavsrets- og markedsføringsloven.

DOMMEN

I Juni 2019 blev der afsagt dom i sagen af Sø- og Handelsretten, som vurderede, at alle tre produkter var ophavsretsligt beskyttet og at Netto havde krænket Anne Black ifølge ophavsretsloven og markedsføringsloven. Dommen gav Anne Black medhold i alle anklager og samtidig blev Netto dømt til at betale en historisk stor erstatning til Anne Black. En erstatning, som på sigt kan ændre på retspraksis i sager af denne karakter og give designerne en bedre bekskyttelse.

Netto valgte efterfølgende at anke dommen og landsretten skal nu tage stilling til hvorvidt Netto har krænket Anne Black´s design.

vælg ægte kampagne jegvælgerægte

EN FOR HOLDET

Anne Black blev efter dommen kåret til årets kreative kvinde af det danske magasin Femina, som bragte denne artikel(link) i forbindelse med kåringen. Kåringen var en anerkendelse af Anne Black´s kamp for ophavsretten.

Anne Black og dommen der blev afsagt i Sø og Handelsretten, har modtaget opbakning fra kollegaer og brancheorganisationer. Blandt andet støtter Dansk Industri dommen og fagforbundet Akadermikerne har sammen med Foreningen af arkitekter og designere bi-intervervenret i retssagen til støtte for Anne Black. De har denne kommentar til sagen: (link) 

BÆREDYGTIG

Anne Black anlagde denne retssag i et opgør mod en omfattende kopipraksis. Men sagen bunder også i, at hun finder det uetisk, at sælge billige kopiprodukter i en verden, hvor vi skal producere og forbruge med omtanke af hensyn til vores klima og miljø.